Nugant el barri

Donem inici a un nou projecte, Nugant el barri*. Aquest projecte es constitueix com una proposta on, a propòsit de la costura creativa, intentem crear xarxes de suport entre dones per a prendre partit, protagonisme i presència en els espais comunitaris del barri, com ho és la Zona Santiago.

A través de l’aprenentatge i l’ús de diferents tècniques de costura, com ara el macramé o el punt de ganxo, anirem atorgant d’identitat a la Zona Santiago amb les diferents creacions. Cadascuna de les peces artístiques passarà a formar part de l’espai, deixant així una empremta i contribuint amb la construcció d’aquest. Des d’ací, es tracta de recuperar i emprar la costura, tasca vinculada a l’àmbit reproductiu, com a fil conductor per a vehicular la presència i participació de les veïnes del barri en la Zona Santiago. I és que, com sabem, històricament les dones han estat relegades a l’àmbit privat i domèstic, apartant-les de les tasques i preses de decisions de l’esfera pública. Amb aquestes, les tasques de la cura han estat també desvaloritzades i invisibilitzades per part del conjunt de la societat. Transvasar els sabers i pràctiques pròpies de l’àmbit reproductiu cap a l’espai públic esdevé essencial si veritablement volem una transformació radical i feminista dels espais del barri.

Durant els últims anys, el barri del Cabanyal-Canyamelar ha experimentat un procés de transformació i recuperació de la situació d’abandó en la que ha estat immers les últimes dos dècades. El paper del veïnat i de les associacions ha esdevingut clau per a la transformació i la recuperació d’espais per al barri. És important que aquesta tasca de recuperació d’espais al barri vaja acompanyada de la creació de xarxes de suport on les dones ocupen un paper fonamental, participant de manera activa en el desenvolupament comunitari dels espais comunitaris del barri, com ho és la “Zona Santiago”.

Des de Brúfol creiem que la participació ha de ser considerada com a un element clau per a la inclusió de les persones i els grups en el si de les comunitats. Un gran repte, el de la participació, que ens pertoca a institucions, associacions, entitats i veïns i veïnes. En aquest quefer la nostra petita entitat assumeix el compromís de treballar pel desenvolupament comunitari del nostre barri des d’una mirada democràtica, on la participació sempre serà la via per a assolir la transformació dels nostres barris.

*Nugant el barri es un projecte subvencionat per la Regidoria d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI de l’Ajuntament de València (convocatòria de subvencions a associacions i entitats sense ànim de lucre per a projectes que promoguen la igualtat entre dones i homes en el municipi de València- 2021).