Durant aquest curs l’alfabetització per a dones ha sigut un dels eixos principals del nostre treball. L’analfabetisme continúa sent avui en día una problemàtica greu, més del que acostumen a pensar. Les problemàtiques que la situació d’analfabetisme genera són diverses, dificultant l’accés al treball assalariat o a una vivenda digna. I és que existeix una relació molt estreta entre nivell educatiu i exclusió social, tenint la primera una relació directa en les condicions de vida de les persones.
Si abordem aquesta realitat des d’una perspectiva interseccional i de gènere, trobem que són les dones les que pateixen més les conseqüències de l’analfabetisme degut a que, en gran majoria, son relegades a l’esfera privada.
Davant aquest panorama el que ens trobem són dones majors d’edat les quals van deixar els seus estudis i que a dia d’avui no poden ser autònomes per no tindre les destreses bàsiques, com ara el càlcul mateàtic o la lectoescriptura.
Amb el nostre projecte Totes sumem, hem treballat en aquesta línia durant dos dies a la setmana amb un grup de 20 dones. Durant les diverses sessions, hem proporcionat ferramentes per tal que puguen desenvolupar-se d’una manera independent i autònoma durant les seues tasques diàries.
I és que l’alfabetització per a dones té com a propòsit, d’una banda, millorar la inclusió d’aquestes en la comunitat i, per un altra, fomentar la seua autonomia. Saber llegir, escriure i calcular resulta fonamental per a la inclusió social; comprendre una notificació administrativa, ajudar en les tasques escolars als infants o saber emprar els diners, per exemple.
L’educació permanent per a dones és la clau per millorar les condicions de vida, una millora que necessita del treball en xarxa. Tan sols col·laborant amb altres entitats del tercer sector i els organismes públics, es pot aconseguir que aquesta tasca siga possible.